Daihatsu laat op de Salon van Parijs zien wat er allemaal mogelijk is met compacte, zuinige auto’s. Paradepaardjes van het Japanse merk zijn het nieuwe model Materia en de concept car D-Compact X-Over.

Opvallend en vooral verwarrend genoeg is dat de Materia een afgeleide is van de D-Compact Wagon en de D-Compact X-Over daar op het eerste gezicht in de verste verte niets van weg heeft. De Daihatsu Materia is de productieversie van het studiemodel dat het merk in Genève had laten zien. De MPV met veel ruimte en een eigenzinnige vormgeving is voorzien van een nieuw ontwikkelde 1,5 liter benzinemotor. Zowel in de stad als op de snelweg moet deze zijn mannetje kunnen staan. Begin volgend jaar wordt de nieuwe Daihatsu in Europa verwacht.

De D-Compact X-Over contrasteert sterk met de Materia. In plaats van hoekige vormen, is het studiemodel vloeiend gelijnd. Daihatsu heeft voor het model dan ook de hulp ingeroepen van de beroemde ontwerper Giorgetto Giugiaro. Zijn taak was het een auto te creëren die in harmonie staat met de natuur. Dit heeft hij vooral tot uiting proberen te brengen met het glazen dak, dat vanuit de voorruit tot boven de achterbank doorloopt. En uiteraard ligt er ook één van Daihatsu’s zuinige krachtbronnen onder de motorkap.