Na GM is Toyota het volgende slachtoffer van de Amerikaanse malaise. Het merk is genoodzaakt de productie van grote SUV’s en pick-ups terug te schroeven na tegenvallende verkoopresultaten.

Toyota gaat de productie van de full-size SUV Sequoia en pick-up Tundra flink minderen. Daarvoor heeft het Japanse merk nog dit jaar een tijdelijke productiestop afgekondigd in twee fabrieken. De productiefaciliteit in Texas sluit veertien dagen de deuren, in een fabriek in Indiana gaat minimaal zes dagen de deur op slot.

Toyota wil de productieshifts terugbrengen van acht naar zeven uur, het overgebleven uur gaat het merk besteden aan training van fabrieksmedewerkers. De maatregel komt niet uit de lucht vallen, de verkoop van grote SUV’s en pick-ups in de Verenigde Staten loopt al een tijdje terug vanwege de stijgende brandstofprijzen.

Toyota heeft een productiecapaciteit van 300.000 Tundra’s per jaar maar vorig jaar werden er slechts krap 200.000 verkocht. Een terugval van 34 procent, wat meer is dan de totale verkoopdaling van de zogenaamde ‘trucks’ in Amerika, die ligt namelijk op zestien procent.