De Chinese overname-kandidaat Sichuan Tengzhong wil het nieuwe hoofdkantoor van Hummer vestigen in Michigan. De Amerikaanse staat vermindert tien jaar lang de belastingaanslag van het merk met in totaal ruim 20 miljoen dollar.

General Motors en Tengzhong onderhandelen nog steeds over de overname van Hummer, het merk van grote terreinwagens die hun oorsprong hebben in militaire voertuigen. GM wil van het verliesgevende merk af. Machinebouwer Tengzhong uit Sichuan (China) heeft een intentieverklaring voor overname getekend maar wacht nog altijd op goedkeuring van de Chinese overheid.

De Amerikaanse autoriteiten lijken het Chinese concern een duwtje in de goede richting te willen geven. De Economic Development Authority van de staat Michigan keurde vorige week een belastingverlaging goed, mocht het nieuwe Hummer zich vestigen in Detroit of Auburn Hills. Dat betekent dat het merk dan 20,6 miljoen dollar (14 miljoen euro) minder aan lokale belastingen hoeft te betalen, verspreid over tien jaar.

In ruil daarvoor zou Tengzhong 9,4 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) investeren in het Hummer-hoofdkantoor in Michigan. Daar moeten afdelingen komen voor bijvoorbeeld ontwerp en ontwikkeling, planning, marketing en administratie. Honderd mensen kunnen er emplooi vinden, oplopend tot 300 banen in de toekomst.

Tengzhong beslist eind oktober of de skyline van Detroit – waar nu het GM-hoofdkantoor nog prominent bovenuit torent – binnenkort verrijkt wordt met het Hummer-kantoor. Er zijn nog andere vestigingskandidaten, maar alle mogelijke locaties liggen in de Verenigde Staten. Overigens blijven de productiefabrieken van de Hummer H2 en H3 voorlopig op hun huidige plek, in Indiana en Louisiana respectievelijk.