Teaser Caterham Seven instapmodel

Het feest bij het jarige Caterham kan niet op. De sportautofabrikant heeft de komst bevestigd van een instapmodel van de Seven, dat verkrijgbaar zal zijn voor minder dan 20.000 euro. 

Caterham bestaat 40 jaar in 2013 en laat de fans daarvan profiteren. Kondigde het merk eerder de 40 Years of Caterham-editie van de Seven aan, nu heeft het merk een teaser de wereld ingestuurd van een instapmodel van de roadster. De nog naamloze uitvoering komt in het najaar op de markt. 

De prijs daarvan komt op 17.000 Britse pond te liggen, omgerekend minder dan 20.000 euro. Hoewel de nu reeds verkrijgbare Classic omgerekend slechts 17.000 euro kost is dat een model met verouderde techniek. Bovendien is de Classic alleen verkrijgbaar als kit. De aangekondigde nieuwe uitvoering wordt geleverd als auto en is voorzien van een 'super compacte, flexibele motor die voldoet aan de Euro6-normen'. Details over deze motor volgen nog. 

Voor de viering van het 40-jarig jubileum keert Caterham terug naar de visie van Colin Chapman, die de Seven in 1957 ontwikkelde voor Lotus. Hij wilde de auto zo simpel mogelijk in elkaar laten steken ('fit for purpose', doelgerichtheid) om daarmee het gewicht zo laag mogelijk te houden ('adding lightness', lichtheid toevoegen). CEO Graham Macdonald van Caterham, dat in 1973 de rechten verwierf om de Seven te bouwen en verder te ontwikkelen, zegt: "Met Chapmans uitgangspunten in gedachten zal de nieuwe instap Seven ongecompliceerd, makkelijk te onderhouden en - het allerbelangrijkste - intuïtief en opwindend te rijden zijn."