Maak kennis met de tweede generatie Volkswagen Touran. Het nieuwe model is fors groter en oogt dynamischer.

Maar liefst 13 centimeter meer lengte. Dat is het resultaat van de groeispurt die de nieuwe Volkswagen Touran heeft doorgemaakt. Volkswagen introduceert het nieuwe model op de autosalon van Genève volgende week, maar komt nu al met de eerste foto’s en informatie.

De nieuwe Touran meet in de lengte 4,52 meter. De extra ruimte komt vooral ten goede aan de achterpassagiers, want de wielbasis is ten opzichte van het vorige model met 11,3 centimeter toegenomen. In de breedte komt er iets meer dan 4 centimeter bij, maar de nieuwe Touran is wel 6 centimeter lager. Dat laatste zorgt ervoor dat het nieuwe model veel dynamischer en minder ‘busjes-achtig’ oogt. Standaard wordt de MPV als vijfzitter geleverd, met 743 liter bagageruimte. Een derde zitrij is optioneel, die samen met de tweede zitrij via het Fold Flat-systeem in een handomdraai kan worden neergeklapt. Dan ontstaat er maar liefst 1.980 liter laadruimte.

Het dashboard is flink opgewaardeerd, bijna tot op het niveau van de Passat. Het uitgaande model stamt in de basis uit 2003, dus veel functies zijn nieuw. Je moet dan denken aan een elektrisch bedienbare achterklep, adaptieve cruise control, climate control met drie zones en heel veel actieve veiligheidssystemen. Centraal in het dashboard zit een aanraakscherm, dat afhankelijk van de gekozen uitrusting 5 tot 8 inch groot is. Smartphones kunnen gekoppeld worden via MirrorLink, Android Auto of Apple CarPlay.

Volkswagen kondigt een breed motorenpalet aan voor de nieuwe Touran. Er zijn drie benzinemotoren: een 1.2 TSI met 110 pk, een 1.4 TSI met 150 pk en een 2.0 TSI met 180 pk. Het aanbod wordt aangevuld met drie diesels, een 1.6 TDI met 110 pk en een 2.0 TDI met 150 en 190 pk.

De nieuwe Touran debuteert op de autosalon van Genève volgende week en staat in september in de showroom. De prijzen worden in het voorjaar bekend gemaakt.