BMW-liefhebbers weten direct waar het over gaat als je de Hofmeister-knik noemt. De kenmerkende, teruglopende raamlijn bij de achterste zijruit maakt sinds mensenheugenis deel uit van het design van BMW-sedans. Maar nu niet meer...

De Hofmeister-knik is niet meer. In ieder geval niet bij de nieuwe BMW 3 Serie. Misschien denk je nu: waar gaat het over? Kijk dan maar even goed naar foto 4, dát is de Hofmeister-knik (op de huidige 3 Serie). De kenmerkende, teruglopende raamlijn zit sinds jaar en dag op zo’n beetje alle BMW-sedans. Maar bij de nieuwe 3 Serie gooit BMW het over een andere boeg.

De bovenste raamlijn eindigt bij de nieuwe 3 Serie in een soort boomerang-vorm en daarmee breekt het merk met de traditie. Het detail is te zien op teaserplaatjes die BMW via Twitter heeft verspreid met daarbij de tekst: “Het is tijd. Voor een nieuwe gedachte.” Toch zal het ontwerp van de nieuwe sedan niet radicaal anders zijn dan dat van de huidige generatie, maar juist daarom is de wijziging opvallend. Veel elementen van de 5 Serie, zoals de vorm van de koplampen, zullen worden overgenomen op de nieuwe 3 Serie.

De nieuwe 3 Serie wordt volgende week op de autosalon van Parijs onthuld. Nog heel even geduld dus…