De nieuwe Hyundai Sonata zou wel eens een serieuze concurrent kunnen worden voor de standaard-leaseautos in ons land. Hij is namelijk compleet, groot, luxueus, voorzien van allerlei nieuwe technische snufjes en bovenal goedkoop.


De Koreanen gaan met de nieuwe Sonata openlijk de strijd aan met merken als Opel en Volkswagen, die in het zakelijk segment traditiegetrouw de lijst van verkoopcijfers aanvoeren. Het zou ze nog wel eens kunnen lukken ook, want de compleet vernieuwde Sonata vertoont veel Europese trekjes en zal daardoor heel wat mensen gaan aanspreken die voorheen niet aan een Aziatische auto dachten. Zeker als ze ook nog eens de zeer aantrekkelijke instapprijs van 23.995, zien.


De nieuwe Sonata is langer dan zijn voorganger, maar veel belangrijker is dat de wielbasis is toegenomen. Die groei is volledig ten goede gekomen aan de ruimte binnenin en aan het rijcomfort. Er passen met gemak vijf personen in de auto en 523 liter bagage. Qua design doet de Sonata denken aan de Volkswagen Passat, met van binnen echter een meer luxe uitstraling. Airconditioning, cruise control, elektrisch verstelbare buitenspiegels, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, een lendensteun op de bestuurdersstoel, het is allemaal standaard. Hij is voorzien van alle denkbare veiligheidstechnieken als ABS met elektronische remkrachtverdeling, schijfremmen rondom, actieve hoofdsteunen, een compleet arsenaal aan airbags en gordelspanners.


Voorlopig wordt de nieuwe Sonata alleen geleverd met een 2,4 liter viercilinder benzinemotor die een vermogen heeft van 161 pk en een koppel van 219 Nm. In mei wordt er een 3.3. V6-benzinemotor aan het gamma toegevoegd, die goed is voor 233 pk en 308 Nm. Een dieselmotor volgt helaas pas in 2006, en dat is volgens ons het enige dat Hyundai in de strijd om de leaserijder niet slim doet. Hoe dan ook, de nieuwe Sonata staat vanaf eind januari bij de Hyundai-dealers.