Hyundai doet het goed met de stoer uitziende SUV’s Tucson en Santa Fe. Waarom proberen ze toch ook steeds weer een zakelijke auto in de markt te zetten, waarvan eigenlijk vooraf al duidelijk is dat Europeanen er niet voor te porren zijn? Nu is er van de Sonata een topuitvoering met 3,3 liter V6. Dat alles onder het mom van: ‘veeleisende automobilisten die met stijl en klasse voor de dag willen komen, maar financieel graag met beide benen op de grond blijven’.

Duur is-ie inderdaad niet echt: € 33.995,–. Daar heb je dan die 3.3i V6-motor voor. De aluminium zescilinderkrachtbron makt deel uit van een compleet nieuwe generatie krachtbronnen van Hyundai. Evenals bij de viercilinder 2.4 van de Sonata is ook bij deze V6-motor een elektronisch geregelde continu variabele kleptiming (CVVT) toegepast. De motor levert een vermogen van 235 pk (173 kW) bij 6.000 tpm en een maximale trekkracht van 304 Nm bij 3.500 tpm. De sprint van 0 tot 100 doet hij in 7,8 seconden en de topsnelheid bedraagt 230 km/h.

De StyleVersion heeft veel extra’s. Ga er maar even goed voor zitten: een elektronisch gestuurde vijftrapsautomaat waarmee ook sequentieel kan worden geschakeld, climate control, cruise control, lederen bekleding, stoelverwarming op de voorstoelen, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels. En verder gaat de lijst met ruitenwisserontdooier, elektrisch te bedienen zijruiten, centrale vergrendeling met afstandsbediening, zes airbags, actieve hoofdsteunen voorin, een automatisch dimmende binnenspiegel, ABS met EBD, Electronic Stability Program en Brake Assist Systeem (ESP met BAS).

Goed dat is heel wat. Maar status en aanzien zijn niet inbegrepen … Overigens is er al een Sonata vanaf € 23.995,–. Begin 2006 wordt de Sonata bovendien leverbaar met een 2.0 CRDi-dieselmotor en een 2.0i CVVT benzinemotor.