GroenLinks beveelt het kabinet aan om NedCar elektrische auto’s te laten produceren. De overheid kan dit stimuleren door een gegarandeerde afname van 40.000 stuks. Daarmee kunnen de autoriteiten zelf het goede voorbeeld geven.

Deze week opperde GroenLinks kamerlid Kees Vendrik het idee om NedCar elektrische auto’s te laten bouwen. Abusievelijk ging hij ervan uit dat de Limburgse autobouwer niet in aanmerking komt voor de speciale werktijdverkortingsregeling om de productiedaling tijdens de crisis op te vangen. Vorig jaar november pleitte GroenLinks al om grootschalige introductie van elektrische auto’s op te nemen als randvoorwaarde voor bedrijven die steun krijgen van de overheid. Gezien de voortrekkersrol van Mitsubishi – eigenaar van NedCar – in de ontwikkeling van elektrische auto’s suggereerde de politieke partij toen al dat Nedcar zich zou moeten richten op de bouw van elektrische auto’s.

Vendriks idee is echter niet een-twee-drie uitvoerbaar. NedCar is slechts een assemblagebedrijf dat niet over ontwikkelingsfaciliteiten beschikt. Voor productie is het bedrijf verder afhankelijk van de beslissingen van eigenaar Mitsubishi en eventueel van PSA Peugeot-Citroën, waarmee het Japanse bedrijf samenwerkt.

In het politieke debat blijft GroenLinks zich opwerpen als voorstander van elektrisch aangedreven auto’s. De partij pleit voor een overheidsinvestering in oplaadpunten voor elektrische auto’s en stekkerhybrides, bijvoorbeeld bij ministeries. Door ambtenaren elektrisch te laten rijden stimuleert de overheid niet alleen de economie maar geeft ze ook het goede voorbeeld in milieuvriendelijk autorijden. Daarnaast pleit GroenLinks ervoor dat de overheid gaat onderhandelen met bijvoorbeeld energiebedrijven en eigenaren van parkeergarages, om de opbouw te stimuleren van een netwerk van oplaadpunten.

De enige motie die het tot nu toe heeft gehaald in de Tweede Kamer is die van Vendrik en VVD’er Paul de Krom. Dit omhelst een plan van aanpak voor het wegnemen van belemmeringen die de versnelde introductie van elektrische auto’s in de weg staan. Minister van Verkeer Camiel Eurlings komt hier binnenkort op terug.