Saab 9-3X

Het belangrijkste nieuws van Saab op de Autosalon van Genève is misschien wel dat het merk nog bestaat. Gelukkig brengen de Zweden een nieuw model mee in de vorm van de 9-3X. Wij kunnen je als eerste de richtprijzen vertellen.

47.500 euro gaat de goedkoopste Saab 9-3X ongeveer kosten. Voor dat geld stap je in de 1.9 TTiD met 180 pk. Deze dieselmotor is voorzien van twee turbo’s en heeft een koppel van 400 Nm. Helaas is XWD vierwielaandrijving niet beschikbaar voor de dieseluitvoering. Het is technisch ingewikkeld en daarmee te kostbaar voor het merk om vierwielaandrijving mogelijk te maken op de dieseluitvoering.

De 2.0 T benzinemotor met 210 pk is er wél met vierwielaandrijving, standaard zelfs. De richtprijs van deze uitvoering bedraagt 50.000 euro. De 9-3X is per direct te bestellen bij de dealer maar wordt pas na de zomer uitgeleverd.

In Genève konden we het model voor het eerst ‘live’ aanschouwen. De van zichzelf al fraaie Estate ziet er als X nog wat stoerder uit. Het gebrek aan échte nieuwe modellen weet Saab met dit model nog even te verbloemen. Aan het eind van dit jaar komt de 9-5 opvolger en de SUV 9-4X volgt begin volgend jaar. Belangrijker is echter dat Saab een deugdelijk plan weet rond te krijgen voor de verzelfstandiging van het merk, anders zou de 9-3X wel eens het laatste wapenfeit van het merk kunnen zijn. We hopen op het beste.