De Chinese autobouwer Great Wall komt in 2011 naar Europa. Het merk brengt vier modellen op de markt die in Bulgarije van de band gaan lopen. Dat meldt Automotive News.

Dat de Chinezen komen is zeker, de vraag was alleen wanneer. Great Wall is de eerste fabrikant die een serieuze overstap naar de Europese markt gaat maken. Het Chinese merk heeft voor vier modellen inmiddels een Europese typegoedkeuring op zak.

Great Wall heeft deze week een overeenkomst getekend met het Bulgaarse bedrijf Litex voor de assemblage van de auto’s. Als alles volgens plan loopt dan rollen begin 2011 de eerste Chinese auto’s van de band in een nieuwe fabriek in Lovech, zo’n 150 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Sofia. De fabriek heeft een capaciteit van 50.000 auto’s per jaar.

Great Wall brengt vier modellen naar Europa, de Florid, Coolbear, Hover en Wingle. De Florid (eerste foto) is een compacte hatchback. Voor het ontwerp lieten de Chinezen zich schaamteloos inspireren door de Toyota Urban Cruiser en Yaris. De Coolbear (tweede foto) is een vierkant, MPV-achtig model en de Hover is een middelgrote SUV. De Wingle (derde foto) zal in Europa waarschijnlijk weinig handen op elkaar weten te krijgen.