Gevaar binnen bebouwde kom

Verkeersminister Camiel Eurlings heeft het startsein gegeven voor een nieuwe campagne van Verkeer en Waterstaat. Die moet automobilisten ertoe bewegen om binnen de bebouwde kom de maximum snelheid te resepecteren.

Met de slogan “Hou je aan de snelheidslimiet” wil de overheid de komende weken automobilisten bewust maken van de gevolgen van te hard rijden binnen de bebouwde kom. Langs de weg en op radio en televisie zal de nieuwe campagne veelvuldig te horen of zien zijn.

De Verkeersminister richt zich vooral op de ‘kleine snelheidsovertredingen’ van 10 tot 15 km/u. Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks tien doden en 200 zwaargewonden zijn te betreuren omdat automobilisten zich niet aan de snelheid houden in 50 km/u of 30 km/u-zones.

Eén op de vijf ongevallen binnen de bebouwde kom is toe te schrijven aan deze snelheidsovertredingen. Ongeveer een derde van alle verkeersslachtoffers valt op 30 of 50 km/u-wegen binnen de bebouwde kom. Met de campagne moeten vooral fietsers en voetgangers worden beschermd. “Hou je aan de snelheidslimiet” is gedurende zes weken op de radio en tv te horen en zien.