Trailer met auto

Het invoeren van een occasion uit het buitenland wordt goedkoper. Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat de belastingdienst niet langer alleen van haar eigen indexlijst gebruik mag maken om de waarde van de auto te bepalen.

Over occasions die worden ingevoerd vanuit het buitenland hoeft voortaan minder BPM betaald te worden. De belastingdienst moet ervoor zorgen dat de koper zo goedkoop mogelijk uit is bij de berekening van de verschuldigde BPM.

Stichting BPM Claim spande een rechtszaak aan omdat de belastingdienst bij het bepalen van de waarde van de auto een eigen indexlijst gebruikt. De waarde die de belastingdienst toekent aan de auto ligt meestal boven de marktwaarde waardoor invoerende handelaren en particulieren te veel BPM betalen.

Nu heeft de rechter bepaald dat de belastingdienst toe moet staan dat er gebruik gemaakt wordt van de waardebepaling die de branche hanteert. Dit betekent in de praktijk dat consumenten gemiddeld 500 euro per auto goedkoper uitzijn, volgens Stichting BPM Claim. Het is de tweede grote winst in korte tijd voor consumenten die graag auto’s uit het buitenland halen. Vorig jaar al bepaalde de rechter dat de belastingdienst niet mag uitgaan van de nieuwwaarde van de auto maar de dagwaarde als uitgangspunt moet nemen bij het berekenen van de BPM.