Update: Inmiddels heeft de VVD in het Financieele Dagblad gezegd dat Mulder op eigen titel heeft gesproken en dat het invoeren van de belasting ‘zeker geen fractiestandpunt is’.
De VVD wil een eind maken aan de vrijstelling van wegenbelasting voor schone auto’s als de Toyota Prius, Suzuki Alto en Fiat Panda. Volgens de partij zorgt het succes van dit belastingvoordeel voor een tekort van vele tientallen miljoenen euro’s.

Als het aan de VVD ligt dan betalen bezitters van ‘schone’ auto’s straks gewoon weer wegenbelasting. De partij constateert dat deze maatregel, bedoeld om de verkoop van zuinige auto’s te stimuleren, ten onder gaat aan zijn eigen succes.

VVD Tweede Kamer-lid Anne Mulder noemt de huidige regelgeving in het AD ‘ondoordacht’. De maatregel kost de overheid veel geld waardoor een gat van tientallen miljoenen euro’s ontstaat. De VVD is van mening dat belastingen niet bedoeld zijn om het gedrag van mensen te veranderen. Dat is wel gebeurd, ongeveer een vijfde van alle nieuwe verkochte auto’s in Nederland is wegenbelastingvrij. Modellen als de Toyota Prius, Volkswagen Polo Bluemotion en Fiat Panda voeren de verkooplijsten al maanden aan in Nederland.

Het is niet bekend of er in de kabinetsformatie wordt gesproken over het afschaffen van de wegenbelastingvrijstelling. Ook andere maatregelen, zoals de veertien procent bijtellingregel en BPM-vrijstelling kunnen onder de loep genomen worden.