ANWB-peiling van start

De ledenraadpleging van de ANWB over de kilometerheffing is gisteren online gegaan. Er bestaat grote interesse. Beroepsonderzoekers én leden vallen echter over de gehanteerde onderzoeksmethoden.

Gisteren ging de Bondsraad van auto-organisatie ANWB akkoord met de koers en activiteiten voor het ‘dossier Kilometerprijs’. Dat betekende dat de informatiecampagne en de online enquête over de kilometerheffing direct van start konden gaan. De vier miljoen ANWB-leden kunnen de komende drie weken via een internet survey aangeven wat ze vinden van het voorstel dat minister Eurlings heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Er was direct veel belangstelling voor de peiling, op www.anwbledenpeiling.nl. In het eerste uur hadden al 2.500 leden de enquête ingevuld. Er ontstond al snel ‘filevorming’ op de website. Inmiddels heeft de ANWB de capaciteit van de webservers uitgebreid. Je zou denken, iedereen blij. Maar nee.

Onderzoekers geven aan vele problemen te zien met de survey. Zo geeft peiler Maurice de Hond aan dat ANWB-leden niet noodzakelijk representatief zijn voor alle autorijders in het land. Bovendien weet hij ‘bijna zeker’ dat tegenstanders van het wetsvoorstel ‘harder hun best gaan doen’ om de enquête in te vullen dan voorstanders. Ook verschillende wetenschappelijk onderzoekers vinden dat de peiling ‘als onderzoeksmethode van geen kant deugt’, zo staat in diverse media te lezen.

Een aantal ANWB-leden die hebben deelgenomen aan de peiling hebben een ander bezwaar: Ze kunnen geen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen. Anderen vinden de vraagstelling niet neutraal. De ANWB verwerpt deze kritiek; de leden hebben immers al in een eerder stadium aangegeven voorstander te zijn van betalen voor autogebruik in plaats van autobezit.

De krant De Telegraaf neemt het op voor deze leden. Op haar website heeft de krant een eigen peiling geplaatst als ‘Stelling van het weekeinde‘. Naast enkele vragen kunnen bezoekers aangeven of ze voor of tegen de kilometerheffing zijn. Deze peiling is al tienduizenden keren ingevuld. De uitslag is dinsdag bekend. De ANWB hoopt vandaag al een ‘tussenstand’ te kunnen bekendmaken.