Amsterdam is een van de steden met het grootste fileleed ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van computergigant IBM onder ruim 8.000 automobilisten wereldwijd.

Amsterdam doet het niet best in de wereldwijde file-index. IBM onderzocht twintig wereldsteden en Amsterdam staat op de dertiende plaats. Dat lijkt een goede score maar onze hoofdstad is met nog geen 800.000 inwoners met afstand de kleinste stad in de lijst.

Peking kent het grootste fileleed maar dat is niet zo vreemd met een inwonersaantal van meer dan vijftien miljoen. Ook Mexico Stad, Johannesburg, Moskou en New Delhi scoren hoog. De ‘slechtste’ filestad van Europa is Milaan, op de voet gevolgd door Madrid, Londen en Parijs.

In Amsterdam staan minder files dan in deze miljoenensteden maar de stad scoort wel slechter dan bijvoorbeeld New York, Los Angeles en Berlijn. Dat Amsterdam niet nog ‘hoger’ scoort is te danken aan het aanzienlijke percentage forenzen dat gebruik maakt van de fiets. Wereldwijd ligt het gemiddelde op twee procent maar in Amsterdam is dit maar liefst 23 procent.