Ongeluk

De invoering van het systeem in auto’s dat automatisch de alarmcentrale inschakelt bij ongeval, eCall genaamd, is weer een stap dichterbij. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft acht landen aan de lijst toegevoegd die willen meewerken aan de invoering ervan.

Neelie Kroes, de Eurocommissaris met de digitale agenda, heeft acht landen zo ver gekregen om ook deel te nemen aan het eCall-project. Eerder al zegden vijftien andere EU-landen toe, waaronder Nederland. Er zijn nu nog vier EU-landen die dwars liggen. Ook vanuit enkele grote transportorganisaties is er medewerking toegezegd.

eCall wordt in auto’s en vrachtauto’s ingebouwd en alarmeert automatisch het alarmnummer 112 bij een ongeval. De hulpdiensten weten dan direct waar het ongeval heeft plaatsgevonden, door de ingebouwde GPS-zender. Eigenlijk had het systeem al in 2009 ingevoerd moeten worden maar verschillende landen wilden nog niet meewerken.

Uit onderzoek blijkt dat eCall jaarlijks het aantal verkeersdoden met 2.500 kan verminderen. Nu telt de EU nog 40.000 verkeersdoden op jaarbasis. Ook het aantal ernstig gewonden kan afnemen doordat hulpdiensten sneller ter plaatse zijn.