Eerder ontkende Land Rover nog stellig maar de eerste Land Rover zonder vierwielaandrijving komt er nu toch echt aan. De compacte Land Rover die dit najaar debuteert krijgt een voorrwielaangedreven variant.

De eerste Land Rover zonder vierwielaandrijving wordt dit najaar gepresenteerd. De compacte LRX komt zowel met voorwiel- als vierwielaandrijving. Daarmee valt een heilig huisje van het Britse merk om. Land Rover sloot de komst van een tweewielaangedreven model eerder nog uit.

Tegen het Britse Autocar geeft de fabrikant toe dat er veel groei zit in de markt van de SUV’s met alleen voorwielaandrijving. Deze uitvoeringen zijn goedkoper, schoner en zuiniger dan SUV’s met 4WD. Land Rover belooft een CO2-uitstoot van slechts 130 g/km voor de LRX die alleen de voorwielen aandrijft.

De LRX, die nog een definitieve naam moet krijgen, heeft veel uiterlijke kenmerken van de LRX Concept. Technisch leunt de compacte Land Rover op de Freelander en onder de motorkap komt waarschijnlijk de 2.2 dieselmotor met 185 pk van Peugeot te liggen. Ook bijzonder: voor het eerst sinds 2002 krijgt een Land Rover weer een handgeschakelde versnellingsbak. De Britten onthullen de compacte SUV op de autosalon van Parijs eind september, begin volgend jaar staat de LRX bij de dealers. De 2WD komt later dat jaar op de markt.