Hij is klaar: de Saab 9-4X. Op de autoshow van Los Angeles volgende maand debuteert de SUV en in augustus 2011 komt de 9-4X naar Europa.

Het ontwerp van de 9-4X kan nauwelijks meer een verrassing worden genoemd. Er lekten al eens foto’s uit en de conceptcar 9-4X BioPower uit januari 2008 was al praktisch productieklaar. De uiteindelijke versie heeft nog wat vertraging opgelopen maar hier is ‘ie dan eindelijk.

Het ontwerp is voorzien van de bekende Saab-kenmerken, zoals de driedelige grille, de ‘icecube’-achterlichten en de ‘hockeystick’-raamlijn. Ook voor het interieur gaat dat op, het dashboard vertoont veel gelijkenis met dat van de 9-5.

De Saab 9-4X wordt leverbaar met twee benzinemotoren, er staat helaas geen diesel in de planning. Dat komt omdat de SUV is gebaseerd op een Amerikaanse auto, de Cadillac SRX. De instapmotor is een 3.0 V6 met 265 pk, waarmee de SUV desgewenst in 9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Daarnaast is er de 2.8 V6 met twinscroll turbo, goed voor 300 pk en 400 Nm. Een 0-100 sprintje duurt slechts 8,3 seconden met deze krachtbron. Beide motoren zijn gekoppeld aan een zestraps automaat. Saab levert de auto standaard met vierwielaandrijving en adaptief onderstel. Prijzen zijn nog niet bekend, de auto komt pas in augustus 2011 naar ons land.