Het Chinese automerk Geely verdwijnt in 2012. De Geely Holding Group wil meer lijn aanbrengen in de merken die ze voert. Dat meldt de krant China Car Times.

Tijdens een bijeenkomst, afgelopen week in Sjanghai, deelde Geely-vice president Liu Jinliang mee dat het merk Geely op het punt staat te verdwijnen. De China Car Times noteerde dat dit in 2012 staat te gebeuren. Of dat ook het einde betekent van de naam van de moedermaatschappij is onbekend.

De bestaande automodellen blijven leverbaar maar dan onder een van de andere merken die de Geely Groep voert. Zo zullen de huidige Geely Freedom Ship en Yuan Jing als Gleagle op de markt verschijnen en de King Kong- en Golden Eagle-modellen als Shanghai Englon. Naast deze merken heeft Geely ook nog Volvo en Emgrand in de portefeuille.

Gleage, kort voor ‘Global Eagle’, wordt het merk waarmee Geely internationaal de boer opgaat. Het Emgrand wordt het merk voor luxe auto’s en Shanghai Englon is bestemd voor bedrijfswagens zoals taxi’s. Volvo mag zijn eigen koers blijven varen.

Geely merkt dat in de kleinere steden in China grote ‘flagship stores’ met alle merken in huis niet goed aanslaan. Daarom krijgen de merken alle een eigen imago. Tegelijkertijd wordt het dealernetwerk in China gereorganiseerd. De contracten met slecht presterende dealers worden beëindigd zodat de kwaliteit van reparaties verbetert. Het is de bedoeling dat het Emgrand-netwerk in China groeit van 200 tot 250 dealers. Geely is de vierde grootste autofabrikant in China.