Het Russische sportautomerk Marussia is vanaf heden te koop. Ondanks de forse prijs van 100.000 euro per auto denkt topman Fomenko dat ‘de verkopen in 4 jaar tijd die van Lamborghini en Ferrari zullen inhalen’.

De sportwagens Marussia B1 en B2 GT zijn deze week in de verkoop gegaan na de opening van de eerste showroom in Moskou. De modellen – de SUV F2 volgt in het voorjaar van 2011 – worden voor 80 procent geconstrueerd in Rusland. De rest wordt elders ingekocht. De 3,5 liter V6-motor bijvoorbeeld, komt bij het Britse Cosworth vandaan. Deze stuurt 245 pk vermogen en 330 Nm koppel naar de achterwielen. In de toekomst worden deze cijfers mogelijk nog verhoogd.

De B1 en B2 bereiken, vanuit stilstand, de 100 km/u binnen 5 seconden. De auto’s zijn licht van gewicht, om en nabij de 1.100 kg. Ze zijn voorzien van een vijftraps handgeschakelde transmissie. De Marussia’s zijn zo ontworpen dat bij een ongeval de passagierscabine buiten schot blijft. De Marussia B1 en B2 GT kosten circa 100.000 euro.

Muzikant, showman en coureur Nikolai Fomenko richt zich met het merk Marussia op de Europese markt. De assemblage-faciliteit in Moskou kan momenteel 300 auto’s per jaar afleveren. De totale productiecapaciteit is 2.000 stuks, dus er is ruimte om te groeien. Nu al heeft Marussia 700 orders op de plank liggen. De levering start in november. Bij de lancering beloofde het bedrijf om over een jaar, tijdens de IAA 2011 in Frankfurt, enkele noviteiten te demonstreren.