Het nog te formeren kabinet Rutte wil ‘honderden miljoenen euro’s extra’ uittrekken voor de uitbreiding van het wegennet. Dat is gelekt uit het concept regeerakkoord.

Morgen presenteren de politieke partijen VVD, CDA en PVV hun concept regeer- en gedoogakkoord. Enkele details daaruit zijn al gelekt. Zoals een paragraaf over het oplossen van files. Die wil het aanstaande kabinet aanpakken door extra geld uit te geven aan wegenbouw. Dat meldt het dagblad De Telegraaf.

De twee coalitiepartijen VVD en CDA, plus gedoogpartij PVV, zouden het erover eens zijn dat de aanleg van wegen uitgezonderd moet worden van de 18 miljard euro aan bezuinigingen die de kandidaat-regering wil doorvoeren. De partijen willen het budget voor wegenbouw – nu 3 miljard euro per jaar – geleidelijk laten stijgen om uit te komen op een jaarbudget van 3,5 miljard euro.

Overigens moeten de fracties van de partijen, plus de CDA-leden, nog akkoord gaan met de plannen. Er kan dus nog een wijziging volgen voordat het kabinet Rutte uiteindelijk wordt geïnstalleerd.