Mercedes M-Klasse 2012

Eerder deze week lekten de eerste foto’s van de M-Klasse uit en gaf Mercedes zelf de eerste informatie vrij. Nu hebben we (bijna) alle informatie en foto’s van de nieuwe SUV.

Grote SUV’s raken uit de gratie in Europa en dat weet Mercedes ook. Daarom zet het merk in op zuinige en schone dieselmotoren. De ML 250 Bluetec en ML 350 Bluetec voldoen dankzij een speciale katalysator en de toevoeging van het additief AdBlue aan de Euro 6 uitlaatgasnorm, die pas in 2014 van kracht wordt. Kom daar maar eens om met een Volkswagen Polo Bluemotion.

De viercilinder 2,1 liter dieselmotor is de krachtbron die in de ML 250 dienst doet. Het vermogen van 204 pk lijkt niet erg veel voor een auto van dit formaat maar het koppel van 500 Nm maakt een hoop goed. Zuinig is de ML in theorie wel wel met dit blok: 6,0 l/100 km (1 op 16,7). De overheid beloont de inspanningen van Mercedes met een groen energielabel B. Optioneel kun je een grote brandstoftank van 93 liter bestellen, dan zou je – als je het rustig aan doet – een actieradius van 1.500 kilometer kunnen halen.

Als de ML 250 Bluetec niet genoeg vermogen biedt dan er is ook nog de ML 350 Bluetec met 231 pk en 620 Nm. Deze zescilinder is 24 procent zuiniger dan z’n voorganger. Benzineliefhebbers kunnen aankloppen voor de ML 360 BlueEfficiency met 306 pk. Mercedes heeft getracht alle ML’s zuiniger te maken door standaard een start/stop-systeem en banden met een lagere rolweerstand te monteren. Ook zijn de airco-, olie-, en waterpomp geoptimaliseerd voor een zo energiezuinig mogelijke werking.

Leuk allemaal, maar hoe zit het met de terreineigenschappen? Daarvoor heeft Mercedes het optionele On&Offroad-pakket. Standaard heeft elke ML 4Matic vierwielaandrijving, maar dit pakket voegt daar nog tweetraps tussendifferentieel, differentieelslot en luchtvering waarmee je de bodemspeling kunt vergroten naar 285 mm aan toe. De ML kan dan – als je daar behoefte aan hebt – door riviertjes rijden tot een waaddiepte van 60 centimeter. Daarnaast kent het systeem zes rijstanden die de aandrijfelektronica beïnvloeden.

Standaard krijgt elke M-Klasse een uitgebreid audio-systeem met 14,7 cm TFT-scherm mee. Als optie kun je kiezen voor CommandOnline met 17,8 cm beeldscherm. Je kunt dan gebruik maken van breedband internet in de auto, waarbij bepaalde functies overigens worden uitgeschakeld tijdens het rijden – alles voor de veiligheid. Prijzen van de nieuwe M-klasse zijn nog niet bekend. Hij staat in oktober in de showroom.