Mitsubishi iMiEV

De aardbeving in Japan en de daaropvolgende tsunami en uitval van kerncentrales raakt ook de Japanse autofabrikanten. Dat heeft gevolgen voor de levertijd van Japanse auto’s in Nederland.

De gevolgen van de allesverwoestende aardbeving in Japan zijn rampzalig. Niet alleen verloren honderdduizenden mensen hun huis en zijn er waarschijnlijk meer dan tienduizend doden te betreuren, ook de economie krijgt een gevoelige klap.

De aardbeving heeft ook gevolgen voor de levering van Japanse auto’s in Nederland. Alle Japanse fabrikanten hebben de productie stopgezet om de schade op te nemen, energieverbruik te verminderen en werknemers de tijd te gunnen om familieleden en vrienden te helpen. Er zijn geen autofabrieken volledig verwoest.

De grootste autoproducent Toyota legt alle faciliteiten tot woensdag stil. De meeste Toyota-modellen voor de Europese markt worden echter op ons continent geproduceerd dus voor Nederlandse klanten heeft de aardbeving weinig gevolgen. Alleen de levering van het model Prius loopt waarschijnlijk vertraging op.

Mazda meldt dat de fabrieken later deze week opstarten en dat er geen gevolgen zijn voor de afleveringen in Europa. De Mazda-fabrieken liggen zo’n 1.000 kilometer bij het rampgebied vandaan. Bij Honda zal levertijd van de Insight en CR-Z wat langer worden, de meeste andere modellen worden in Europa gebouwd. Nissan kan nog niets zeggen over de eventuele gevolgen voor de levertijd van haar auto’s maar de belangrijkste modellen voor Europa worden in Engeland gebouwd.

Subaru meldt dat er geen kritieke schade is aan haar fabrieken. Het merk verwacht later deze week de productie weer op te kunnen pakken en zegt dat er nauwelijks gevolgen zijn voor de levering van nieuwe modellen in Europa. Datzelfde geldt voor Suzuki, dat ook buiten Japan veel auto’s bouwt voor de Europese markt.

De gevolgen voor de langere termijn zijn nog niet duidelijk. Veel auto-onderdelen worden in Japan geproduceerd en een aantal van die fabrieken staat in het rampgebied. Daardoor kan ook de productie in fabrieken buiten Japan vertraging oplopen. Ook zijn er belangrijke havens compleet verwoest waardoor het transport vertraging oploopt.