Crashtest

Vanaf 2015 moet op alle nieuwe auto’s verplicht een waarschuwingssysteem aanwezig zijn dat automatisch de hulpdiensten alarmeert bij een ongeval. Dat heeft Eurocommissaris Neelie Kroes aangekondigd.

Europa wil dat autofabrikanten vanaf 2015 alle auto’s afleveren met eCall. Dit kastje, dat de prijs van een nieuwe auto 100 euro hoger maakt, alarmeert na een ongeval automatisch de hulpdiensten. De tijd tussen het ongeval en het moment dat de hulpdiensten arriveren kan zo de helft korter worden.

De invoering van eCall kan honderden verkeersdoden in Europa per jaar schelen. Een vrijwillige invoer door autofabrikanten heeft nog niet gewenste resultaat opgeleverd. De laatste jaren is er wel een opmars van soortgelijke systemen maar die zijn alleen standaard op duurdere auto’s.

eCall belt niet alleen 112 maar geeft ook de exacte locatie van het voertuig door, inclusief de rijbaanrichting waar de auto zich bevindt. Behalve dat eCall mensenlevens spaart vermindert het systeem indirect ook files. Immers, hoe sneller de hulpdiensten ter plaatse zijn, hoe sneller de rijbaan weer vrijgemaakt kan worden na een ongeval.