Het merk Detroit Electric keert terug met een nieuw model: de SP:01. Helemaal nieuw is de elektro-auto niet, hij heeft de Lotus Elise als basis.

Een elektrische auto die gebaseerd is op de Lotus Elise, waar hebben we dat eerder gezien? Tesla flikte dat kunstje eerder met de Roadster en nu doet het herboren merk Detroit Electric het nog eens dunnetjes over. De SP:01 wordt in een gelimiteerde oplage van 999 stuks gebouwd vanaf augustus.

Bijzonder aan de SP:01 is dat hij een handgeschakelde versnellingsbak heeft. Vanwege het hoge koppel van de elektromotor zijn er maar vier versnellingen nodig, optioneel levert Detroit een vijfbak waarmee de auto een hogere topsnelheid haalt. Een automaat is eveneens optioneel.

De elektromotor produceert 150 kW (204 pk) vermogen en 225 Nm koppel, op een wagengewicht van slechts 1.070 kilogram. De sprint van 0 tot 100 km/u duurt maar 3,7 seconden en als je doorzet is een topsnelheid van 249 km/u mogelijk. De SP:01 kan 288 kilometer rijden op een acculading.

Detroit Electric verwacht deze zomer al de eerste exemplaren te gaan leveren, ook in Europa. Het merk wordt op ons continent vertegenwoordigd door Van der Kooi Sportscars. Dat bedrijf importeert ook het merk Lotus in Nederland. Meer modellen van Detroit Electric staan gepland voor eind 2014.