De Opel Astra Sports Tourer komt als beste compacte auto ooit naar voren in de duurtesten uitgevoerd door het Duitse tijdschrift Auto Motor und Sport. Dat staat in een artikel dat het blad morgen publiceert. 

"Bijna 2 jaar en 100.000 km later vertoonde de Astra Sports Tourer geen enkel defect en slechts lichte tekenen van slijtage." Dat is een van de conclusies van de duurtest in de nieuwe uitgave van Auto Motor und Sport, die morgen verschijnt. Het blad voert langdurige praktijktesten uit met belangrijke automodellen en houdt een ranglijst bij van de topscoorders. Op nummer 1 staat vanaf heden de Opel Astra Sports Tourer. 

De AMS-redactie ontving op 21 april 2011 de sleutels van de stationwagon, voorzien van een tweeliter CDTi-dieselmotor. Sindsdien werd 104.800 km met de auto afgelegd. Nooit eerder maakte de redactie mee dat een auto tijdens de duurtest niet naar de garage moest voor een onvoorzien defect. Zo werd de voormalige topscorer, de Volkswagen Golf, driemaal gerepareerd tijdens de testperiode.

Sinds 2000 is het aantal garantieclaims voor nieuwe Opel-personenwagens gehalveerd

Knipogend naar de vroegere reclameslogan 'Opel de betrouwbare' krijgt het artikel dan ook de titel Opel: de meest betrouwbare mee. In een reactie laat Thomas Simon, vice-president Kwaliteit voor Opel Europa, weten dat het Duitse merk zich tot doel heeft gesteld om tegen 2022 leider te zijn op het gebied van kwaliteit. Sinds het jaar 2000 is het aantal garantieclaims voor nieuwe Opel-personenwagens al gehalveerd. Maar het merk wil zich hier nog verder in verbeteren, aldus Simon. 

Overtuigend op lange afstanden

Naast de betrouwbaarheid roemt AMS ook het comfort van de Tourer tijdens lange afstanden. Vorig jaar al, in een tussentijdse reportage (juni 2012), schreef het blad: "Verder was de ruime Kombi met z'n krachtige 160 pk-diesel (gemiddeld verbruik 7,4 l/100 km) vooral op de lange afstand prettig, dankzij de comfortabele vering en de goede stoelen kun je deze vermoeidheidsarm afleggen." Ook in het nieuwe artikel 'toont de Astra zich tijdens lange reizen van z'n beste kant'. Het eindoordeel zal luiden: 'een overtuigende tourauto'.