Lamborghini viert in 2016 het honderste geboortejaar van oprichter Ferruccio Lamborghini. Ter gelegenheid hiervan verscheen eerder de coupé en nu is het tijd voor het tweede 'verjaardagscadeau': de Centenario Roadster.

Bij de onthulling van het bijzondere verjaardagscadeau aan zichzelf, de Lamborghini Centenario coupé, werd beloofd dat deze ook zou verschijnen in open vorm. Dit weekend debuteert de Centenario Roadster op het Pebble Beach Concours d'Elegance in Californië. De twintig te produceren exemplaren voor de verkoop zijn reeds uitverkocht, de auto die nu getoond wordt is een unieke uitvoering. 

De ontwerpopdracht luidde een 'open design te creëren dat de progressieve kwaliteiten van Lamborghini's visionaire oprichter belichaamt'. De Roadster moest tevens voldoen aan de nieuwe designtaal van het Italiaanse merk, waarbij 'vorm volgt uit functie' en die gekenmerkt wordt door strakke, ononderbroken vlakken. Belangrijk daarbij is het bereiken van een optimale rijdersbelevenis. Zo zijn de hoofdsteunen dusdanig vormgegeven dat ze de turbulentie in de cabine minimaliseren. 

De foto's laten zien waarin al deze eisen heeft geresulteerd. Het Centro Stile ontwikkelde de zilverlak Argento Centenario die exclusief voor het jubileummodel gereserveerd wordt. Het lichtbruine lederen interieur Terra di California komt met Bianco Polar-contrasten. 

Net als bij de coupé ligt onder de carbon motorkap een 6,5 liter V12, die maximaal 770 pk vermogen en 690 Nm koppel kan leveren. De open versie is eentiende tel trager dan de coupé, maar wat is dat als de Roadster nog altijd binnen 2,9 seconden vanuit stilstand op de 100 km/u kan zitten? Om tot stilstand terug te keren is slechts 31 meter remweg nodig. De topsnelheid ligt boven de 350 km. Gefeliciteerd!