EuroNCAP heeft vijf nieuwe auto's tegen de muur gezet. De crashtestorganisatie kent vier modellen de maximale score van vijf sterren toe: de Audi Q2, Ford Edge, Hyundai Ioniq en Suzuki Ignis.

EuroNCAP heeft vijf nieuwe modellen onderworpen aan een botsproef. Drie modellen halen in standaardtrim de maximale score van vijf sterren. De Audi Q2 scoort op de onderdelen inzittenden, kinderen, voetgangers en actieve veiligheid respectievelijk 93, 86, 70 en 70 procent. De Ford Edge, ook goed voor vijf sterren, haalt op dezelfde onderdelen 85, 76, 67 en 89 procent van de punten. De Hyundai Ioniq wordt beoordeeld met scores van 91, 80, 70 en 82 procent.

De drie genoemde modellen halen ongeacht de gekozen uitvoering altijd vijf sterren. Voor de Suzuki Ignis is dat anders. Als deze auto is voorzien van een veiligheidspakket, dat wordt geleverd op de duurdere versies, dan is de auto goed voor vijf sterren. Met basisuitrusting krijgt de Ignis drie sterren, onder andere door een verminderde bescherming van inzittenden en het ontbreken van actieve veiligheidssystemen.

De SsangYong Tivoli werd ook door EuroNCAP getest. Dat haalt model haalt een score van vier sterren als de auto is uitgerust met alle veiligheidsopties. De standaarduitvoering van de SUV is net als die van de Ignis goed voor drie sterren.    

Resultaten botsproeven november 2016
model standaarduitvoering  met veiligheidsopties
Audi Q2 *****
Ford Edge *****
Hyundai Ioniq *****
SsangYong Tivoli  *** ****
Suzuki Ignis *** *****