RAM 1500

De Ram 1500 is op veiligheid getest. De nieuwe pick-up presteert in de botsproef aanzienlijk beter dan het vorige model. 

De Ram 1500 is onderworpen aan een crashtest door de IISH, het Insurance Institute for Highway Safety, een Amerikaanse veiligheidsorganisatie met goede reputatie. Normaalgesproken volgen we de crashtests van EuroNCAP, maar dat instituut test de pick-up niet. De resultaten zijn weliswaar niet een op een te vertalen naar de Europese, maar we kunnen wel enkele conclusies trekken.

Het IISH heeft de Ram 1500 namelijk een jaar eerder ook getest, vóór de vernieuwing van het model. Toen scoorde de pick-up nog 'middelmatig' op diverse vlakken. Nu scoort de auto op alle zes reguliere tests 'goed': bij de botsing schuin van voren zowel aan de bestuurderskant als aan de passagierskant, bij een ongeval van opzij en van voren, en ook wat betreft het dak, de stoelen en hoofdsteunen. Eerder was het dak - net als bij de meeste pick-ups - een zwakke plek. Daarnaast vertoonde de cabine aan de passagierskant een zwakke plek. 

Het is namelijk niet zo dat een grote, hoge pick-up automatisch veilig is voor de inzittenden. Zelfs als de blikschade beperkt blijft zegt dit niet noodzakelijk iets over het passagierscompartiment: het ontwerp van de body en de kreukelzones bepaalt hoeveel van de botsenergie wordt tegengehouden en hoeveel er aan de cabine wordt doorgegeven. Onderstaande video laat zien hoe de nieuwe Ram 1500 de energie vooral laat opvangen door het motorcompartiment. De beelden tonen de nieuwe proef waarbij de botsing schuin van voren plaatsvindt. 

Wanneer de pick-up wordt uitgerust met het nieuwe Full-Speed Forward Collision Warning Plus scoort de Ram 1500 ook nog eens 'superieur' op het gebied van botspreventie. Aan de andere kant oordeelt het IISH dat de koplampverlichting aan een van de zijden nog altijd onvoldoende is en dat de bevestigingspunten voor kinderzitjes moeilijk te vinden zijn. De geteste Ram 1500 is een Crew Cab-uitvoering, maar de resultaten voor botspreventie en koplampen gaan ook op voor de Ram 1500 Quad Cab.