De Aston Martin Vanquish is natuurlijk een bloedsnelle auto, maar voor kanonnen als de Porsche Carrera GT, de Ferrari Enzo en de Mercedes SLR was hij nooit echt een partij. De heren uit Newport Pagnell konden dat niet over hun kant laten gaan en komen nu hiermee: de Vanquish S V12.

Het gaat daarbij om de S in de typeaanduiding. Die maakt van de Vanquish namelijk de snelste in serie geproduceerde Aston ooit. De 6,0 liter V12 kreeg er het vermogen van een stadsauto bij 60 pk waardoor nu 520 paarden voorhanden zijn. Het koppel groeide tot een eveneens indrukwekkende 577 Nm.
Wat je daarmee kunt? Testrijders hebben de Vanquish S geklokt op meer dan 200 mijl per uur, ruim 320 kilometer per uur. De sprint naar de 100 legt de S af in 4,8 seconden, de gewone Vanquish heeft daar twee tienden extra voor nodig.


Maar rechte lijn snelheid is natuurlijk niet alles. Daarom is ook de besturing een tandje directer gemaakt en is een sportonderstel met stuggere demping en vering op deze versie standaard.

De uiterlijke aanpassingen zijn beperkt gebleven tot een licht gewijzigde grille, een spoilerrandje onder de voorbumper en een nieuwe achterklep met een hooggeplaatst derde remlicht.


De Vanquish S komt in de loop van volgend jaar naar ons land; de standaard Vanquish blijft gewoon leverbaar.