Jaguar onthult de ‘ultieme XKR’, de XKR Special Edition. Deze uitvoering is standaard voorzien van het Speed Pack, het visuele Black Pack plus nog enige opties die voor de XKR beschikbaar komen in het modeljaar 2011.

Het Speed Pack voor de Jaguar XKR houdt hoofdzakelijk in dat het motor management systeem opnieuw wordt afgesteld. Dank zij deze aanpassing wint de sportcoupé maar liefst 30 km/u extra aan topsnelheid. Niet langer piekt de auto bij 250 km/u maar pas bij 280 km/u. De 5,0 liter AJ-V8 Gen III R-motor met compressor en directe injectie levert maximaal 510 pk en 625 Nm koppel. De 0-60 mijl/u (0-96 km/u) sprint duurt 4,6 seconden.

Bij een extra snelle auto hoort natuurlijk een bijpassend uiterlijk. Daarvoor zorgt het XKR Black Pack. Het pakket omvat onder meer 20 inch lichtmetalen wielen, glanzende zwarte lak voor de grille en de luchtinlaten aan de zijkant van de auto, een voor- en achterspoiler en eventueel de letters ‘XKR’ op de flanken.

Wat je verder kunt verwachten van de Jag XKR zijn een zestraps automaat (te bedienen vanaf het stuurwiel), JaguarDrive Selector (transmissie-keuze), Active Differential Control en Adaptive Dynamics-ophanging. De fabrikant belooft dat dit alles leidt tot dynamiek, wendbaarheid, tractie en een goed hanteerbare wagen. Optioneel kunnen rode remklauwen worden geplaatst en/of elementen in zwart pianolak op het dashboard.

Ten slotte is ook de CO2-uitstoot van de XKR verminderd. De Special Edition voldoet aan de Euro 5-uitstootnorm. Jaguar claimt dat het brandstofverbruik vergelijkbaar is met die van de voormalige 4.2 XKR-motor. Dat is onder andere te danken aan de lichtgewicht, aluminium body van de auto. De Jaguar XKR Special Edition debuteert begin maart op de Autosalon van Genève. De twee optiepakketten komen overigens ook apart in de verkoop.