Elektrisch Bugatti-prototype

De elektrische auto-revolutie voltrekt zich niet alleen in het segment van compacte auto’s voor dagelijks gebruik. Naar nu blijkt heeft het merk Bugatti – bekend van de supersnelle Veyron – al een werkend prototype van een elektrische supercar.

Denk je dat elektrische auto’s suf zijn? Stel je mening dan nu bij. Bugatti heeft een elektrisch aangedreven prototype gebouwd dat ‘absoluut ongelooflijk’ accelereert, ‘stukken beter dan enig andere straatauto’. Deze hete bliksem heeft dan ook de beschikking over 2.200 Nm aan koppel – direct vanuit stilstand! Een kracht die moet inslaan als een bom, of beter, uitslaan tot buiten de dashboard metertjes.

Het Britse tijdschrift Auto Express sprak met mensen (in de top) van het merk Bugatti, die het bestaan van het elektrisch voertuig (EV) bevestigden. Het gaat om een uniek prototype dat op het chassis van een Bentley Continental GT staat. De auto is voorzien van pakketten met geavanceerde lithium-ion batterijen. Daarnaast beschikt de Bugatti over twee monstrueuze elektromotoren die de enorme kracht leveren. Het ligt voor de hand dat ze beide een wiel aandrijven.

Er zijn alleen twee problemen. Probleem 1: Niemand krijgt het prototype te zien. Insiders vertellen Auto Express dat de auto slechts een demonstratiemodel is, en een studiemodel voor de technici die onderzoek doen naar de ‘ultieme prestaties van een elektrische auto’. We kunnen ons echter niet voorstellen dat dit onderzoek niet ooit zal leiden tot iets wat we dan te zien krijgen.

Probleem 2 is ernstiger. Het prototype slokt zo’n enorme hoeveelheid stroom op tijdens acceleratie, dat bij maximale prestatie het accupakket ‘leeg is in een paar minuten tijd’. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hoewel? De Bugatti Veyron verbruikt volgens praktijktests tijdens topsnelheid (407 km/u) circa 78 l/100 km, wat betekent dat ook diens 100-liter tank leeg is in minder dan 13 minuten. Daar heeft het ‘zero emission’ prototype in ieder geval op voor dat er tijdens dat korte piekmoment geen schadelijke gassen de lucht in worden geblazen.