Caterham anno 2013: AeroSeven Concept

Het nichemerk Caterham, bekend van de Formule 1 en de sportauto Seven, gaat modellen zoals een cross-over en een stadsauto maken. Van het best bewaarde geheim uit Groot-Brittannië tot een automerk tot ver over de grenzen bekend, dat is de bedoeling.

Tijdens de presentatie van de Caterham AeroSeven Concept, afgelopen weekend bij de Grand Prix in Singapore, liet Caterham mede-voorzitter Tony Fernandes zich uit over de toekomst van het Britse merk. Hij bevestigt de geruchten dat Caterham zich wil ontwikkelen van sportwagenmerk tot fabrikant van 'gewone' straatauto's.

"[Caterham] mag 40 jaar lang een een Brits instituut zijn geweest, en op vele manieren een automotive geheim, maar in de nabije toekomst zal de naam Caterham met trots cross-overs en stadsauto's sieren, evenals een assortiment van sportwagens voor iedereen." De onthulde conceptcar is de eerste stap naar de reeks betaalbare sportauto's 'voor de lifestyle koper tot de thrill-seeker'.  

Renault Alpine volgt eigen weg

Fernandes gaat niet in op verhalen dat Caterham voor de cross-overs en compacte wagens gebruik zal maken van componenten van de Renault Captur en Clio. Renault, die momenteel met het Britse merk een sportauto ontwikkelt, geeft desgevraagd aan dat het 'niet dezelfde route' zal volgen als Caterham; maar zich met het merk Alpine puur zal richten op sportwagens (in: LeftLane). 

In de nabije toekomst zal de naam Caterham met trots cross-overs en stadsauto's sieren

De nieuwe Caterham-modellen komen op de markt in Europa, het Midden-Oosten maar vooral in Azië. Fernandes en compagnon Dato' Kamarudin Bin Meranun geven nog geen streefcijfers over de productie, maar de Maleiers willen graag het trucje overdoen waarmee ze eerder budget luchtvaartmaatschappij AirAsia groot maakten.

Sinds 2 jaar staan de twee bij Caterham aan het roer en hebben ze de tak Caterham Technology & Innovation uitgebouwd, evenals Caterham Composites dat gespecialiseerd is in de toepassing van composiet-materialen. "We mogen nu nog een kleine stem hebben, we zijn op weg om een fatsoenlijk paar longen te bouwen."