Tanken is flink duurder geworden in Nederland

De verkoop van brandstof in Nederland is in februari opnieuw fors gedaald en dan vooral in de grensstreek, zo blijkt uit cijfers van Bovag. Maar de organisatie kan roepen wat ze wil, voorlopig blijven de huidige accijnzen van kracht.

Bovag toont opnieuw met cijfers aan dat de verkoop van brandstof in Nederland fors is gedaald. Afgelopen maand verkochten de tankstations 84 miljoen liter minder brandstof, wat betekent dat de schatkist ruim 42 miljoen euro aan accijnzen misloopt. Maar de overheid is nog niet van plan de accijnsverhogingen die op 1 januari van kracht werden terug te draaien. Pas in het voorjaar wil het kabinet de maatregel evalueren en dat duurt volgens Bovag te lang.

De inzet van Bovag is duidelijk: de accijnzen moeten zo snel mogelijk omlaag, want nu gaan automobilisten die in de grensstreek wonen in België of Duitsland tanken. Met name de verkoop van LPG en diesel, de twee brandstoffen die het zwaarst getroffen werden bij de accijnsverhoging, is ingestort. Bij LPG is de daling 42,2 procent, diesel werd 38,6 procent minder getankt.

Koos Burgman, directeur van Bovag, is boos: “De politiek kán eenvoudigweg niet anders dan de accijnsverhogingen terugdraaien. Want de grensondernemers gaan er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller.”