Nog voordat de autosalon van Parijs van start gaat zal Land Rover de nieuwe generatie Discovery onthullen. Vandaag krijgen we de voorkant al te zien. We zetten verder op een rij wat we al over de nieuwkomer weten.

Op 28 september trekt Land Rover het doek af van de nieuwe, vijfde generatie Discovery. Vooruitlopend daarop verspreidt het luxe-SUV-merk al een teaser waarop de auto aan de voorzijde te zien is. Het oorspronkelijke, vierkante ontwerp van de eerste generatie uit 1989 is nog meer dan bij de huidige Discovery uit het zicht verdwenen; net als bij de Range Rover-serie gaat ook de Discovery-familie meer richting luxe lifestyle cross-over. 

Ruim 2 jaar geleden kregen we dit idee al door de Discovery Vision Concept. Of alle innovaties uit dit studiemodel worden overgenomen is de vraag. Maar dát de nieuwe Discovery een rijkere uitrusting krijgt is zeker. Land Rover wil het model iets hoger in de markt zetten, tegenover concurrenten als de BMW X5 en Mercedes-Benz GLE. De daarbij horende iets hogere vanafprijs zou in ons land enigszins gecompenseerd worden door zuiniger motoren. 

Land Rover Discovery-generaties

De 'Discovery 5' - in de wandelgangen zo genoemd omdat het om de vijfde generatie gaat - wordt namelijk gebouwd op het PLA-platform, de Premium Lightweight Architecture. Deze bodemplaat is geschikt voor de zogenaamde 'Ingenium'-motoren (vier- en zescilinders) die ook in de modellen XE en XF van zustermerk Jaguar liggen. De naam van het platform verwijst naar het materiaal van de bodemplaat, aluminium. De nu nog ruim over de 2,5 ton wegende Discovery zal hiermee circa 300 kg lichter gaan wegen. 

Voor het eerst in de geschiedenis van de Discovery zal de afdeling Special Vehicle Operations een luxe 'SVAutobiography'-versie aankleden. Ook een primeur is de verwachte SVX-variant, een extreme off-roader. Naast de zevenzits Discovery en de 2 jaar geleden geïntroduceerde Discovery Sport verwachten we op termijn nog een compacte SUV die de familie compleet zal maken. De vijfde generatie Land Rover Discovery is voor het eerst door het publiek te bekijken op de autoshow in Parijs begin oktober.