Ferrari heeft de 812 Superfast onthuld. Die is, zoals de naam al zegt, heel erg snel. Met 800 pk kan dat ook bijna niet anders.

Ferrari heeft zijn topmodel vernieuwd. De 812 Superfast is een ingrijpend vernieuwde versie van de F12berlinetta. De V12-motor heeft nu een cilinderinhoud van 6,5 liter en levert maar liefst 800 pk. En dat nog altijd zonder turbo. Het maximale vermogen komt pas bij 8.500 tpm vrij, maar 80 procent van het koppel van 718 Nm staat al paraat bij 3.500 tpm. Bij lagere toerentallen heeft de vernieuwde V12 volgens Ferrari aanzienlijk meer kracht dan de motor in de F12berlinetta. De verbeteringen aan de twaalfcilinder zijn onder andere te danken aan de toepassing van techniek uit de Formule 1.

De prestaties zijn indrukwekkend: de 812 Superfast sprint in 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van ‘meer dan 340 km/u’. De 812 is de eerste Ferrari die gebruik maakt van elektrische in plaats hydraulische stuurbekrachtiging, waardoor de besturing nu onderdeel uitmaakt van de diverse rij-systemen. Eén daarvan is Virtual Short Wheelbase, waarmee je als bestuurder het idee krijgt in een kleinere, wendbaardere sportauto te rijden. Het systeem zorgt ervoor dat de reactietijden op de handelingen van de bestuurder worden verkort.

Het ontwerp van de 812 Superfast doet alleen in de verte nog denken aan dat van de F12berlinetta. In het interieur zijn de overeenkomsten groter, maar met nieuwe bedieningsknoppen en een nieuw infotainmentsysteem loopt de 812 Superfast in de pas met andere recente modellen van Ferrari.

Ferrari showt de 812 Superfast voor het eerst op de autosalon van Genève in maart, in het najaar komt de auto naar Nederland.