De nieuwe Mazda5 is gekozen tot Gezinsauto van het Jaar 2006. De uitslag van de jaarlijkse verkiezing werd bekendgemaakt tijdens de Jonge Gezinnen Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Met gepaste trots meldt Mazda dat de titel een echte publieksprijs is. Nadat een vakjury uit twaalf autos drie genomineerden had geselecteerd, konden consumenten de definitieve winnaar kiezen via een aantal magazines, internetsites en op de beurs zelf. De Mazda5 behaalde een overtuigende 50 procent van de stemmen.

Voor iedere kandidaat voor de Gezinsauto van het Jaar-verkiezing gelden een aantal eisen. Het basismodel mag niet meer kosten dan 25.000 euro, moet na na de zomer van 2004 op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd en moet beschikken over een vijfde deur.

De juryleden beoordelen de autos vervolgens op veiligheid, interieurruimte, toegankelijkheid van het interieur met kinderzitjes, kinderwagens en andere bagage en op prijs-kwaliteitverhouding, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. Ook de resultaten van de ANWB Autotest wogen mee in de keuze van de vakjury. De Mazda5 heeft zijn winst naar verluidt vooral te danken aan twee bijzondere eigenschappen in zijn klasse: het flexibel indeelbare en neerklapbare Karakuri-interieur en de twee handige schuifdeuren achter.