Nu Kia de grote massa in de privé-automarkt heeft bereikt, wil het ook een gooi doen naar de top van het zakelijke segment. De specificaties van de nieuwe Magentis zien er goed uit, bovendien is het model leverbaar met een 140 pk sterke dieselmotor. De basis voor zakelijk succes lijkt dus aanwezig.

De importeur omschrijft de sedan als een auto met ‘hoger comfort, betere prestaties en een lager brandstofverbruik dan men in deze klasse verwacht’. Kia wil het met de Magentis opnemen tegen middenklassers als de Toyota Avensis, Mazda6, Peugeot 407, Nissan Primera en Opel Vectra. Gebrek aan ambitie kunnen we de Koreanen dus niet verwijten.

Kia geeft eerlijk toe dat het heeft afgekeken bij de concurrentie. De Magentis werd langer, breder en hoger dan vergelijkbare modellen en de wielen werden verder naar buiten geplaatst voor een betere aerodynamiek en minder windgeruis. Het terugdringen van rijgeluiden speelde een belangrijke rol voor de ontwerpers van Kia. Ook de motor en wielophanging werden hiervoor aangepakt en de deuren zijn voorzien van driedubbele rubbers. Ook met veilig rijden zit het dus wel goed.

De Kia Magentis is leverbaar met drie verschillende motoren, die alle voldoen aan de Euro 4 emissienormen. De nieuwe tweeliter Theta benzinemotor maakt gebruik van continu-variabele kleppentiming (CVVT) en heeft een maximaal vermogen van 144 pk bij 6.000 toeren per minuut, terwijl de trekkracht piekt op 189 Nm bij 4.250 toeren. De 2.7 V6 Delta benzinemotor is ingrijpend herzien en beschikt nu over een vermogen van 188 pk en een koppel van 247 Nm. De prijzen voor de Kia Magentis 2.0 CVVT beginnen bij 23.995 euro. De 2.7 V6 is leverbaar vanaf 32.995 euro.

Om enigszins kans te maken in het zakelijke segment hangt alles natuurlijk af van de dieselkrachtbron. Kia kiest voornamelijk voor schoon en zuinig; de Magentis diesel is voorzien van ingebouwd roetfilter. Het maximum vermogen van de tweeliter dieselmotor bedraagt 140 pk bij 4.000 toeren per minuut en de koppelkromme staat tussen 1.800 en 2.500 toeren vrijwel vlak op 305 Nm. De Kia Magentis 2.0 CRDi VGT is leverbaar vanaf 27.995 euro.