10 tot 20 procent van de aandelen in het merk Aston Martin worden te koop aangeboden. Gisteren maakte het Koeweitse investeringsbedrijf Dar, voor 50 procent eigenaar van het merk, de aanbieding bekend. De investeerder wil wel mede-eigenaar blijven. Dar is op zoek naar geld om schulden te herfinancieren en wil en passant een partner binnenhalen.

Investment Dar kocht in 2007 het merk Aston Martin van Ford Motor Company voor 479 miljoen Britse pond (toendertijd ongeveer 700 miljoen euro). Met de overname kwamen ook extraatjes, zoals de Formule 1-specialist David Richards. Ook nu, met de verkoop van een deel van de aandelen, wil Dar toegevoegde waarde verwerven ‘hetzij financieel hetzij technisch’.

“We overwegen niet om (het merk) te verkopen of er volledig uit te stappen,” aldus Amr Abou El-Seoud, vice-president van Dar. Hij vindt dat het, ondanks de wereldwijde economische crisis, de juiste tijd is om het van oorsprong Britse merk te verrijken met een strategische, technische partner. “Jazeker, vandaag moet ik wellicht een deel van m’n toekomstige winst opofferen maar dan krijg ik vandaag wel meer voordelen en ondersteuning van een technische partner.”

Dar onderhandelt al over diverse aanbiedingen, maar weigert te zeggen van wie die afkomstig zijn. Zo weten we bijvoorbeeld niet of Daimler een van de mogelijke kandidaten is. Eerder deden berichten de ronde dat het moederbedrijf van Mercedes-Benz een minderheidsbelang zou nemen in Aston Martin.