De onderscheiding Goldenes Lenkrad (Gouden Stuurwiel) is toegekend voor het jaar 2009. De grote winnaar is de Volkswagen Polo, met twee stuurwielen. Volgens goed chauvinistisch gebruik gaan de meeste prijzen naar Duitse modellen.

De uitreiking van de prijs Goldenes Lenkrad is net als voorgaande jaren vooral een Duits feestje. In de categorie compacte auto’s wint de Volkswagen Polo, in de middenklasse auto’s de Opel Astra en in de grote middenklassers de Audi A5 Sportback. Ook het premium-segment kent een Duitse winnaar, de Porsche Panamera.

Het Franse Renault weet de eerste plaats te behalen in de categorie MPV’s, een autotype waarin de Duitse autobouwers niet bepaald sterk vertegemwoordigd zijn. In de categorie ecologische auto’s eindigden twee modellen op een gedeelde eerste plaats: de Toyota Prius en de Volkswagen Polo BlueMotion. Met twee onderscheidingen mag de Polo wel als grote overwinnaar worden beschouwd. De auto behaalde dan ook de eerste plaats op 24 van de 25 onderzochte criteria.

De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Duitse tijdschriften AutoBild en Bild am Sonntag. Eerst kiezen de lezers hun favoriete auto. Voor iedere categorie worden daarna de best scorende auto’s door professionals in proefritten onderzocht. Zij kijken naar criteria als energieverbruik, veiligheid, motor en design. De prijzen zijn uitgereikt door Luca di Montezemolo, CEO van Ferrari. Hijzelf werd door AutoBild uitgeroepen tot Man van het Jaar.