De Euro5-norm van toegestane uitlaatgassen zorgt voor een waar slagveld onder de sportieve auto’s. Al eerder haalden Alfa Romeo de Brera en Honda de Civic Type R uit de verkoop, nu is het de beurt aan de Ford Focus ST.

Nog voordat de tweede generatie Ford Focus uit de roulatie wordt genomen haalt het merk de Focus ST uit productie. In januari 2011 gaat de Euro5-emissienorm van kracht en daaraan voldoet de 2,5 liter vijfcilinder turbomotor niet aan. Ford wil de krachtbron – die het van toenmalig dochtermerk Volvo afnam – niet meer aanpassen voor de korte tijd die de huidige Focus-generatie nog resteert.

Dat is slecht nieuws voor liefhebbers van ‘hot hatches’ en andere sportieve modellen. Want de Focus ST is niet het enige model dat sneuvelt voor de Euro5-norm. Ook de Honda Civic Type R, de Alfa Brera, de Maxda RX-8 en de vijfliter V10-diesel van Volkswagen eindigen op het offerblok van de nieuwe Europese uitlaatgasnorm.

Ford komt uiteindelijk wel weer met een ST gebaseerd op de derde generatie Focus die in 2011 in de verkoop gaat. Momenteel is het onduidelijk of de nieuwe ST, zoals eerder gemeld, debuteert op de aanstaande Autosalon van Parijs of dat pas de première pas over een jaar plaatsvindt op de Frankfurter autoshow IAA.

Het kan dus nog flink wat maanden duren voordat de nieuwe Focus ST verkrijgbaar zal zijn. Voor degenen die niet zolang kunnen wachten zijn er nog enkele exemplaren van de huidige ST verkrijgbaar. Snel naar de dealer dus – of kijk elders op onze website.