De Japanse autofabrikant Mazda wil met drie premières naar de Autosalon van Genève komen. Het onthult nu al debuut nummer 1, de geheel nieuwe Mazda 5.

De eerste officiële afbeeldingen laten zien dat de Mazda 5 nog steeds duidelijk herkenbaar is als zevenzits MPV. De daklijn is nagenoeg hetzelfde als bij de eerste generatie van de 5. Ook de dubbele schuifdeuren achter zijn weer aanwezig. De Mazda familie-grille, het ‘lachebekje’, neemt nu echter bijna de gehele voorzijde in beslag. En de mistlamp-units hebben een vergelijkbare vorm gekregen als de koplamp-units erboven.

Een ander duidelijk en nieuw kenmerk omvat de diverse horizontale vouwen in de flanken van de auto. De fabrikant geeft dan ook aan dat het ontwerp elementen ontleent aan haar conceptcars uit de Nagare-reeks. Tegelijkertijd zou de externe vormgeving leiden tot ‘een opmerkelijk lage luchtweerstands coëfficiënt’. Dat is mooi meegenomen in termen van brandstofverbruik. Ook de CO2-uitstoot is met ongeveer 15 procent afgenomen.

Dat is mede te danken aan de nieuwe tweeliter DISI-motor met vernieuwde directe injectie. De auto is daarnaast uitgerust met het i-stop start/stop-systeem. Een handmatige zesbak waarvan de versnellingsratio’s specifiek voor de Mazda 5 zijn ingesteld doet de rest van het werk. Overigens komt er ook weer een 1,8 liter benzinemotor.

De verkoop van de Mazda 5 begint in het najaar. Details over uitrusting en wellicht ook de prijs hopen we te kunnen geven wanneer de Autosalon van Genève van start gaat.