De autoverkopen in Europa zijn in juni opnieuw gedaald. De afgelopen maand werden er bijna 1,4 miljoen nieuwe auto’s verkocht, een afname van 6,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie Acea.

De ingezette daling van de Europese autoverkopen houdt aan. De mineur wordt in belangrijke mate veroorzaakt door Duitsland en Italië, de eerste en derde markt van Europa zagen de verkoop met 32,3 en 19,1 procent inzakken ten opzichte van juni vorig jaar. Nederland doet het met een stijging van 44 procent goed. Er zijn wel landen die het nog beter doen – zoals Ierland, IJsland en Portugal – maar die verloren vorig jaar tijdens de crisis veel meer. Naast Duitsland zijn de grootste verliezers in juni Bulgarije, Griekenland, Hongarije en Slowakije.

Opvallend is dat de Duitse merken nauwelijks last hebben van de malheur op de thuismarkt. BMW is met een stijging van 9,4 procent zelfs een van de grootste winnaars in juni. Ook Land Rover, Nissan, Volvo en Opel kenden een bijzonder goede junimaand. De grootste verliezers zijn Lancia, Suzuki, Chrysler, Fiat en Ford.

Volkswagen is in juni het best verkochte merk maar verliest wel wat marktaandeel ten opzichte van juni vorig jaar. Renault, Opel, Ford en Peugeot maken de top 5 in juni vol. Over heel 2010 tot nu toe – waarin bijna 7,5 miljoen auto’s werden verkocht – is Volkswagen eveneens de grootste, gevolgd door Renault, Ford, Peugeot en Opel.