Mercedes logo

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor omkoping. Het bedrijf zou in 22 landen overheidsvertegenwoordigers hebben omgekocht om zo orders binnen te slepen.

De openbaar aanklager in de Verenigde Staten beschuldigt Daimler van jarenlange omkoping. Ambtenaren in 22 landen zouden door Mercedes zijn omgekocht met dure auto’s en miljoenen dollars om zo grote orders binnen te halen.

Van 1998 tot en met 2008 zou het bedrijf overheidsvertegenwoordigers in landen als China, Rusland, Turkije, Irak en Nigeria hebben omgekocht. Het openbaar ministerie in de V.S. zegt bewijsstukken te hebben van gepantserde auto’s die cadeau zijn gedaan aan regeringsleden in Turkmenistan en Libië. Ook zou Mercedes de papieren hebben vervalst om de steekpenningen te verdoezelen.

Volgens Amerikaanse media wil Daimler de zaak schikken door 185 miljoen dollar te betalen aan de Amerikaanse aanklagers. Daarmee vervalt de aanklacht en stopt het onderzoek naar de omkoping. Dat bericht is zowel door Daimler als door het openbaar ministerie niet bevestigd. Onlangs trof elektronicagigant Siemens een schikking van ruim 1,3 miljard met de Amerikaanse overheid in een omkoopschandaal. Mocht er geen schikking komen dan moet het bedrijf op 1 april voor de rechtbank verschijnen.