Volkswagen neemt het beroemde Italiaanse design- en constructiebureau Italdesign Giugiaro over. Voor Volkswagen is de overname een belangrijke stap, voor Italdesign noodzakelijk kwaad.

De geruchten gingen vorige week al maar vandaag kondigt Volkswagen officieel aan dat het een meerderheidsbelang neemt in Italdesign Giugiaro. Het Duitse concern krijgt negentig procent van de aandelen van het beroemde designhuis in handen. Officieel verwerft Volkswagen-dochter Lamborghini de aandelen. De overige tien procent blijft in handen van Giorgetto Giugiaro.

Voor Volkswagen is de overname van Italdesign een belangrijke stap in de groeistrategie van het concern. Volkswagen wil over acht jaar de grootste autobouwer ter wereld zijn. CEO van het concern, Martin Winterkorn, zegt tijdens de persconferentie in Turijn: “We kunnen nu optimaal profiteren van de capaciteit en vaardigheden van Italdesign.”

Voor Giorgetto Giugiaro is de overname een noodzakelijk kwaad om het hoofd boven water te houden. Onafhankelijke ontwerpbureaus in de autobranche hebben het al jaren moeilijk. Giugiaro maakt er dan ook niet al te veel woorden aan vuil: “De overname door Volkswagen betekent meer zekerheid voor de toekomst.” Giugiaro werkte in het verleden al veel met Volkswagen samen. De Italianen tekenden de eerste generatie Golf, Scirocco en Passat. Nu werkt Volkswagen samen met Italdesign aan de ontwikkeling van de Up! stadsauto.