BMW investeert tot 2013 circa 400 miljoen euro in de duurzame productie van de elektrische auto Megacity Vehicle. Het merk draagt daarmee niet alleen bij aan schoon rijden maar ook aan schoon fabriceren.

In aanwezigheid van bondskanselier Angela Merkel kondigde BMW-CEO Norbert Reithofer de uitbreiding aan van de BMW-fabriek in Leipzig. Deze ‘nieuwste en meest geavanceerde faciliteit met tevens de grootste flexibiliteit’ wordt omgetoverd in een groene productielocatie. Niet alleen bouwt het merk daar straks elektrische voertuigen (EV’s) maar dat gebeurt met behulp van 100 procent groene stroom. Daarnaast streeft het Beierse merk naar 50 procent reductie van energieverbruik en 70 procent van water.

Hiervoor heeft BMW 400 miljoen euro over. De uitbreiding levert achthonderd nieuwe banen op. Al in 2011 rollen de eerste elektrische auto’s in Leipzig van de band. Het gaat om de BMW ActiveE, gebaseerd op de 1-serie Coupé. In een later stadium wordt ook de stadsauto Megacity Vehicle in de fabriek gebouwd. Met de keuze voor Leipzig hoopt BMW bij te dragen aan de ontwikkeling van Duitsland als hightech kennisland op het gebied van elektrische mobiliteit.

De totale investering in het Megacity-project lopen hiermee op tot 530 miljoen euro. De auto is van meet af aan ontworpen als EV om zodoende het maximale rendement te halen uit de elektrische aandrijving, zonder concessies te doen aan de veiligheid. Tegelijkertijd zal de Megacity Vehicle ‘s werelds eerste in serie geproduceerde auto zijn waarvan de carrosserie volledig uit carbon is vervaardigd. Ook de overige twee betrokken fabrieken, in Dingolfing en de Verenigde Staten, werken duurzaam. In totaal creëert het project duizend banen.