Mercedes-Benz bevestigt nu officieel de komst van de CLS Shooting Brake. Daarmee voegt het merk een nieuwe carrosserie-variant, een vierdeurs coupé met stationwagon uiterlijk, toe aan haar toch al omvangrijke gamma.

De geruchten waren er al zeker een jaar, de waarschijnlijkheid nam toe met de presentatie van het prototype Mercedes CLS Shooting Break Concept. Nu bevestigt de fabrikant het officieel: van de nieuwe generatie CLS brengt Mercedes een extra carrosserie-variant in productie, de CLS Shooting Brake.

Het wordt een luxe-auto die, net als de ‘gewone’ CLS, een vierdeurscoupé is maar dan sportiever. Hij heeft duidelijk, zoals het merk het zelf zegt, ‘emotional appeal’; het ontwerp roept gevoelens op. De lange, rond aflopende daklijn heeft veel weg van een moderne stationcar. Dat betekent veel ruimte, ofschoon er nog geen cijfers over bekend zijn. Met al deze kenmerken doet de Shooting Brake zijn naam eer aan.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd de term ‘shooting brake’ (of ‘shooting break’) in Groot-Brittannië gebruikt voor luxe stationwagons die gereden werden door jagers, ruiters, golf- en polo-spelers. Zij hadden extra bagageruimte nodig, die met een achterklep handig bereikbaar was. In de 19e eeuw verwees de term naar rijtuigen van flexibele lengte die onder meer gebruikt werden om wilde paarden te mennen (‘to break horses’).

De veel modernere Shooting Brake van Mercedes-Benz zal gebouwd worden in de fabriek van Sindelfingen (Duitsland). Dat is het ‘competentiecentrum’ voor luxe auto’s, waar onder andere de SLS AMG, S-klasse en Maybach-modellen worden geproduceerd. In 2012 komt het nieuwe model op de markt. Dan hopen we meer technische gegevens en prijzen bekend te kunnen maken.