De Skoda-stand op de Autosalon van Parijs zal in het teken staan van zuinige en schone modellen. Daaronder zijn vier nieuwkomers: de Fabia hatchback Greenline met 14 procent bijtelling, de ruime Superb Combi Greenline, de stoere maar schone Yeti Greenline en de Octavia Greentech met individualiseringsopties.

De Skoda Fabia Combi Greenline krijgt vanaf januari 2011 gezelschap van de Fabia hatchback Greenline. Dankzij het zuinige brandstofverbruik (3,4 l/100 km of 1 op 29,4) en de geringe CO2-uitstoot (89 g/km) krijgen de hatchback-rijders dezelfde, gunstige belastingvoorwaarden als bij de Combi: particulieren betalen geen BPM en motorrijtuigenbelasting, zakelijke rijders hoeven slechts 14 procent bij te tellen.

De enorme bagageruimte van maximaal 1.865 liter is de grote trekker van de Skoda Superb Combi en die blijft onaangetast in de Greenline-versie. Net als de hatchback wordt de Superb Combi Greenline beloond met 20 procent bijtelling voor de efficiëntie. De stationwagon verbruikt 4,4 liter diesel per 100 km (1 op 22,7) en stoot 114 g/km aan CO2 uit. De auto gaat in december in de Nederlandse verkoop.

Ook de SUV Yeti is vanaf november te koop in Greenline-uitvoering. De 1,6 liter TDI common-rail dieselmotor levert 105 pk en 250 Nm koppel. Toch is de CO2-emissie niet meer dan 119 g/km. Dat is een mooie prestatie voor een SUV maar helaas net iets teveel om in een gunstige bijtellingsklasse te vallen.

De Skoda Octavia wordt voorzien van de tweede generatie Greenline. Dankzij een verlaagd onderstel, gladdere bodemafwerking en banden met een lagere rolweerstand en hogere spanning weet het Tsjechische merk de CO2-uitstoot verder te verlagen van 114 naar 99 g/km. Dat wordt beloond met het 20 procent bijtellingstarief. Om de lage uitstoot te behouden is voor deze versie slechts een beperkt aantal opties leverbaar.

Skoda komt Octavia-rijders die een ruimere keus aan opties of uitrustingsniveau’s willen tegemoet met een iets minder groene versie, de Octavia Greentech. Ondanks dezelfde motor – eveneens de 1.6 TDI van 105 pk – stoot de Greentech 109 g/km aan CO2 uit. Dat is overigens nog beperkt genoeg om ook voor de 20 procent bijtellingscategorie in aanmerking te komen.

Alle nieuwe, zuinige Skoda’s, plus een aantal bekende zoals de Roomster Greenline, worden tegentoongesteld op de autoshow in Parijs in oktober. Naar verwachting worden de verkoopprijzen tijdens de beurs bekendgemaakt. Greenline omhelst technische aanpassingen aan motormanagement, banden en carrosserie om de uitstoot en het brandstofverbruik te verminderen.