BMW en Saab hebben vandaag een overeenkomst getekend. De Duitse BMW Groep levert Saab vanaf 2012 zuinige turbomotoren. Deze zijn bestemd voor de toekomstige modellen van Saab.

Vandaag hebben de autofabrikanten BMW en Saab in het Zweedse Trollhättan een samenwerkingsovereenkomst getekend. In het contract staat dat BMW vanaf 2012 viercilinder 1,6 liter turbomotoren gaat leveren aan het Zweedse merk Saab. De motoren worden aangepast aan de specifieke wensen van Saab.

Saab-CEO Jan Ake Johnsson zei bij de feestelijke gelegenheid: ‚ÄúIk ben erg blij deze samenwerking te kunnen bevestigen. BMW’s motoren en hun brandstof besparende innovaties worden breed erkend als de maatstaf in het premium segment. We kijken ernaar uit om deze technologie op een echte Saab-manier te integreren in onze volgende generatie producten.‚Äù

Saab-voorzitter Victor Muller ziet de ondertekening als een belangrijke stap om Saab weer op weg te helpen naar winstgevendheid. Hij liet tevens weten dat “beide partijen openstaan om verdere mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken”. Voor de BMW Groep is de “grootschalige order” een belangrijke mijlpaal in de strategie om geld binnen te halen met de verkoop van aandrijflijnen.

Ian Robertson, ondertekenaar namens de BMW Groep en lid van de raad van bestuur, benadrukte de “voorsprong op de competitie als het gaat om brandstofverbruik, uitstoot en prestaties”. Brandstof besparende technieken vormen een onderdeel van de te leveren motoren. bijvoorbeeld een start/stop-systeem zal standaard aanwezig zijn op de te leveren motoren. De twee fabrikanten geven geen financiële of contract-inhoudelijke informatie vrij over de gesloten overeenkomst.